Akadálymentes

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kondorfa

 

A KONDORFAI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET

TÖRTÉNETE

 

1893-BAN Németh István vezetésével alakult meg a Kondorfai Önkéntes Tűzoltó egyesület, melynek parancsnokságát később Horváth Vince vette át.

Valószínűleg 1893 előtt is működött Tűzoltó Egylet valamilyen formában, de erről már pontos információ, leírás nem áll rendelkezésünkre.

1952-ben Herczeg Kálmán vezetésével újjá szerveződött, és ekkor a fiatalok köztük Gaál György ,Gaál Ferenc , Gaál József , Závecz Győző ,Sáfár József, Siklér Károly és még jó páran felváltották az idősebbeket.

Megalakult egy férfi, egy ifjúsági és egy lánycsapat, akik rendszeres gyakorisággal versenyekre is jártak.

Ebben az időszakban kapták a lovak által vontatott tartálykocsit és kézi működtetésű vízszivattyút, melyek a mai napig is kitűnő, működőképes állapotban vannak.

1967-ben Gaál József vette át a parancsnokságot , az Ő idejében sikerült beszerezni egy HONVÉD-MÁVAG típusú kismotor fecskendőt. Az Ő vezetésével 1983-ig folytatódott a tűzvédelmi és tűzoltási feladatok ellátása.

1983-ban Laczó György vette át a parancsnoki beosztást, az Ő vezetése idején szerzett be az egyesület egy NDK 800-as kismotorfecskendőt. 1998 decemberében bekövetkezett haláláig vezette az egyesületet eredményesen.

1999-ben Sebők József vette át a parancsnoki beosztást, akinek vezetésével 2007. szeptemberében sikerült beszerezni STEYR 690 típusú középkategóriás gépjárműfecskendőt, ami komoly fejlődést jelentett az egyesület számára. A gépjármű beszerzéséhez nagy segítséget nyújtott Ewald Kisilak is. Az egyesület elnöki posztját 2007-től Herceg László tölti be.

Az egyesület 2007-ben 16 taggal működik, ebből 12 fő vesz részt a tűzoltási és műszaki mentési bevetéseken. Négy fő nyugalmazott tűzoltó.

2009- től az egyesület már 20 fővel működik eredményesen. Sajnos a heves esőzések miatt sok belvíz kárnál vettünk részt Csörötnek és Magyarlak térségében.